La Cuoca

Grissini - vášeň italských králů

21. 1. 2012



V každé lepší italské restauraci je dostanete na stůl současně s čerstvě upečeným chlebem. Dlouhé tyčinky patří ke každému jídlu, dají se přikusovat jako příloha anebo se do nich můžete jen tak zahryznout mezi jednotlivými chody. Italští králové prý rádi chroupali grissini v čestných lóžích v divadle. Rafinovanější variantu pak představují grissini obalené v plátku prosciutta, povyšují tak okamžitě na první chod. Grissini se zrodily v 17. století na severu Itálie v Turíně, tehdejší sardský a sicilský král Viktor Amadeus II., řečený Savojský lišák, nemohl strávit měkký chléb, a tak kvůli němu jeho lékař vynalezl tuto pochoutku. Těsto je totiž chlebové, skládá se z hladké mouky, vody, droždí, ale forma, do níž jsou tyčinky vytvarovány, zaručuje jejich chrumkavé vypečení. Bylo by nešťastné připodobňovat grissini k českým slaným tyčinkám, chutnají opravdu jinak. Zřejmě díky tvaru, nepřítomnosti kmínu a proto, že jsou vyráběny z hladké mouky. Není nad snazší, efektivnější a troufám si tvrdit, že i levnější slané domácí pohoštění, pojďme se do pustit do práce.

Základní těsto na grissini:

400 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
200 ml vlažné vody (můžete nahradit vlažným mlékem, těsto bude vláčnější)

2 lžíce olivového oleje

sůl

lžička cukru do kvásku

mořská sůl na posypání tyčinek

Do vlažné vody rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžičku mouky. Kvásek nechte vzejít. Do mísy přesijte mouku, přidejte sůl, olivový olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Poté vyválejte bochánek a krájejte plátky, ty podélně rozkrojte.

Tvarujte dlouhé tyčinky, nebojte jde to snadno. Měly by být dlouhé minimálně 20 centimetrů! Tyčinky naneste na pečicí papír, jemně pokapaný olivovým olejem, osolte je na povrchu mořskou solí, nechte 30 minut kynout na teplém místě a poté dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte po dobu cca 30 minut, dokud povrch nezezlátne.


Tipy:
Když máte raději tyčinky měkčí, můžete přidat do těsta sýr, například fetu jako Slávka, nebo jako Italové mozzarellu. Také se často nahrazuje voda mlékem, můžete přihodit i nasekané olivy, kapary nebo ančovičky, což jsem udělala já, viz hlavní foto - dostanete tak obzvláště pikantní variantu! Můžete experimentovat i s moukou, grissini můžete uhňácat i z mouky žitné, chlebové, grahamové, podle libosti. A samozřejmě posypávejte podle fantazie - mákem, sezamovými semínky, a když jinak nedáte, pak i českým kmínem :)
přečíst celý recept
štítky: pečivoItálietyčinkydomácíGrissini

Podobné recepty

? Neodpovídá tento recept Vašim představám? Nalezli jsem další recepty obsahují podobné ingredience či shodující se částí názvu.

Nazarboncukagaci

Kapuska

22. 1. 2016
Áno, kapuska je kapusta. Presnejšie, turecké jedlo pripravené z hlávkovej kapusty.  Do Turecka sa kapusta dostala pravdepodobne z Ruska, preto tá podobnosť slov. Inak je lahana  často používanou zeleninou v tureckej kuchyni. Okrem...

permalink: Kapuska

Vilémínino zátiší

Když je málo času...

30. 1. 2016
...tak sebou musíte hodit. Nejvíc toho "nadělám" za první dvě hodiny prací "vědnom kole", pak už to jde s přestávkama. Zrovna dneska jsem ale se sebou byla docela spokojená. Když ručičky ukazovaly deset hodin, měla jsem už v troubě upečená...

permalink: Když je málo času...

La Cuoca

Vydatná zimní minestrone s cizrnou

20. 1. 2016
V zimě není nad jídla z jednoho hrnce. Recept na italskou minestrone je prostý. Vemte veškerou sezonní zeleninu, kterou máte doma, hoďte ji do velkého hrnce, přidejte luštěniny, dlouho vařte a nakonec vmíchejte drobné polévkové těstoviny....

permalink: Vydatná zimní minestrone s cizrnou

Catalina peče

Dýňové cupcaky s krémem z ricotty a čaje matcha

31. 10. 2015
Zítra je Halloween, už rok mi doma leží pavoučí ozdobné obaly na cupcaky, takže jsem je musela jednoduše použít. Já vůbec většinou objevím to, co potřebuju, až je pozdě, nebo to už nepotřebuju. Například v září jsem si koupila tvořítka na...

permalink: Dýňové cupcaky s krémem z ricotty a čaje matcha

Cuketka

Výherci zimní soutěže na Prkýnku

Tak snad se najdete, právě jsem to uzavřel a vyhlásil vítěze soutěže partnerem Prkýnka Makro ČR . Tentokrát jsem rozdával samé pěkné věci do kuchyně, kuchařku na pečení a sadu na kvašení. A už příští týden půjdeme na další kolo! :)

permalink: Výherci zimní soutěže na Prkýnku

Kulinářský lexikon 2013 | RSS čtečka, publikace cr8.cz | webdesign cooldesign.cz | sitemap | kodex

Stručně o projektu: Kulinářský lexikon slučuje veřejně dostupné recepty z RSS zdrojů. Máte-li zájem o spolupráci napiště nám zprávu.