Chute a vône mojej kuchyne

Medovy kremes

12. 2. 2012



"Uz by si mi mohla upiect nejaky normalny kolacik." Pri tejto vete mojej drahej polovicky mi skoro zabehlo. Obratila som sa na neho s otaznikmi v ociach a rovno som tie otazniky aj vyslovila. " Aaa aky je to podla teba poriadny kolacik?"  Otazniky v mojich ociach vystriedali vykricniky. Prosim, prosim , len nech tvoja odpoved nie je: piskotova rolada s dzemom. Prosim, nie! To by som asi nepredychala. Neviem, ci videl tu vystrahu v mojich ociach lebo jeho odpoved  bola nasledovna: " No vies, dal by som si uz aj kremes."  Dobre, kremes moze byt. " Aaa, ktory kremes mas na mysli? Ten s listkovym cestom alebo ten, co pecie aj mama? Moze byt ten, co pecie mama." OK a bolo rozhodnute o kolaciku na nedelnajsie popoludnie. Takze som piekla taky normalny kolacik pre moju drahu polovicku - Medovy kremes:)))))))
Je to velmi stary recept, ale kedze ho maju rady aj moje dievcence, tak takto ho budu mat poruke, ked si ho budu chciet pripravit aj same. 
Ingrediencie:
300 g hladkej muky
100 g praskoveho cukru
2 vajcia
50 g masla rozpustit
1 PL medu ( kopcovita)
1/2 KL soda bicarbony

krem:
900 ml mlieka
2 zlate klasy ( prip. 2 vanilkove pudingy)
2 PL hladkej muky
1 zltok
1 vanilkovy cukor
200 g masla
150 g praskoveho cukru

okrem toho:
2 praskove slahacky
300 ml mlieka
100 g  cokolady na polevu
platok cery na zriedenie cokoladovej polevy

Postup:
preosiatu muku, cukor a soda bicarbonu zmiesame na doske. Pridame vajcia, rozpustene maslo a med. Zahnetieme cesto, rozdelime ho na polovicu a rozvalkame na velkost plechu. Pecieme na opacnej strane plechu, ktory jemne potrieme tukom. Pecieme vo vyhriatej rure na 190 stupnoch C velmi kratko iba cca 5 minut. Cesto ma byt svetle. Ihned po vybrati z rury si ho nozom dookola oddelime od plechu a zosunieme na rovnu plochu. Vychladnutim cesto trochu stvrdne.




 
V mlieku rozhabarkujeme zlate klasy, zltok, vanilku a muku a za staleho miesania uvarime hustu kasu. Miesame poctivo, aby nam kasa neprihorela. Kasu nechame vychladnut, obcas premiesame, aby sa nam nevytvorila koza. Maslo vyslahame s praskovym cukrom a vychladnutu kasu v malych mnozstvach zaslahame do masloveho kremu.


Vyslahame si podla navodu praskovu slahacku. Ak sa kolacik rychlo zje, mozete pouzit aj cerstvu  slahackovu smotanu. Ja som pouzila praskovu - polsku, ale akosi moja slahackova vrstva nebola taka pekna vysoka, ako zvycajne.  Na spodny plat cesta natrieme plnku. Na plnku natrieme slahacku a prikryjeme druhym platom cesta.Nad parou rozpustime cokoladu, pridame platok cery na zriedenie cokoladovej polevy.  Nakoniec zakusok  polejeme cokoladovou polevou. Ked je kremes v chladnicke, cesto je trochu tvrdsie, ale ked postoji chvilu na tacke, rozplyva sa na jazyku.




Na zaver mozem konstatovat,ze moja draha polovicka napokon rozhodla  o tomto "normalnom" zakusku  a veru nebola to zla volba:)))))) Nech sa paci, racte si pochutnat.



přečíst celý recept

Podobné recepty

? Neodpovídá tento recept Vašim představám? Nalezli jsem další recepty obsahují podobné ingredience či shodující se částí názvu.

Kitchenette

Kokosový dresink

17. 6. 2014
I když název zní exoticky, připravit si tento dresink, není nic složitého. Vznikl prostě a jednoduše před třemi roky v Indonésii, kde kokosový olej, který je hlavní složkou tohoto dresinku, najdete na každém rohu. Snažím se po celý rok, a...

permalink: Kokosový dresink

štítky: salátkokosrajčataokurkadresink
Kitchenette

Mořský vlk v solné krustě

10. 6. 2014
Přemýšlím jaký z receptů, které čekají v mém počítači, by se Vám v nadcházejících dnech nejlépe hodil. A jsem si jistá, že rybou v solné krustě nic nepokazíme.) Je to recept připravovaný pro červencový Harper’s Bazaar. Pečení nejen ryb...

permalink: Mořský vlk v solné krustě

štítky: rybymořskékrustasúlvlk
Dobré recepty

Medový koktejl

19. 5. 2014
Do 1 dcl vlažného mlieka postrúhame čokoládu, pridáme med, premiešame a necháme schladiť. Schladené vlejeme do šľahača, pridáme zvyšné mlieko, zmrzlinu a šľaháme pol minúty. Ihneď...

permalink: Medový koktejl

Varecha

Varenie - fórum: Krém do krémešov a venčekov

16. 4. 2014
Ahojte varecháčky, poraďte, prosím, ako mám urobiť krém do krémešov. Pečiem už dosť rokov, ale stalo sa mi, že keď uvarím žĺtkový krém v mlieku a potom do horúceho krému pridám vyšľahané bielky, tak sa mi to zrazilo. Odvtedy radšej bielky...

permalink: Varenie - fórum: Krém do krémešov a venčekov

Varecha

Recept: Slovenský krémeš

18. 2. 2014
Tento koláč je rýchly a mame ho veľmi radi.

permalink: Recept: Slovenský krémeš

Kulinářský lexikon 2013 | RSS čtečka, publikace cr8.cz | webdesign cooldesign.cz | sitemap | kodex

Stručně o projektu: Kulinářský lexikon slučuje veřejně dostupné recepty z RSS zdrojů. Máte-li zájem o spolupráci napiště nám zprávu.