Chute a vône mojej kuchyne

Medovy kremes

12. 2. 2012



"Uz by si mi mohla upiect nejaky normalny kolacik." Pri tejto vete mojej drahej polovicky mi skoro zabehlo. Obratila som sa na neho s otaznikmi v ociach a rovno som tie otazniky aj vyslovila. " Aaa aky je to podla teba poriadny kolacik?"  Otazniky v mojich ociach vystriedali vykricniky. Prosim, prosim , len nech tvoja odpoved nie je: piskotova rolada s dzemom. Prosim, nie! To by som asi nepredychala. Neviem, ci videl tu vystrahu v mojich ociach lebo jeho odpoved  bola nasledovna: " No vies, dal by som si uz aj kremes."  Dobre, kremes moze byt. " Aaa, ktory kremes mas na mysli? Ten s listkovym cestom alebo ten, co pecie aj mama? Moze byt ten, co pecie mama." OK a bolo rozhodnute o kolaciku na nedelnajsie popoludnie. Takze som piekla taky normalny kolacik pre moju drahu polovicku - Medovy kremes:)))))))
Je to velmi stary recept, ale kedze ho maju rady aj moje dievcence, tak takto ho budu mat poruke, ked si ho budu chciet pripravit aj same. 
Ingrediencie:
300 g hladkej muky
100 g praskoveho cukru
2 vajcia
50 g masla rozpustit
1 PL medu ( kopcovita)
1/2 KL soda bicarbony

krem:
900 ml mlieka
2 zlate klasy ( prip. 2 vanilkove pudingy)
2 PL hladkej muky
1 zltok
1 vanilkovy cukor
200 g masla
150 g praskoveho cukru

okrem toho:
2 praskove slahacky
300 ml mlieka
100 g  cokolady na polevu
platok cery na zriedenie cokoladovej polevy

Postup:
preosiatu muku, cukor a soda bicarbonu zmiesame na doske. Pridame vajcia, rozpustene maslo a med. Zahnetieme cesto, rozdelime ho na polovicu a rozvalkame na velkost plechu. Pecieme na opacnej strane plechu, ktory jemne potrieme tukom. Pecieme vo vyhriatej rure na 190 stupnoch C velmi kratko iba cca 5 minut. Cesto ma byt svetle. Ihned po vybrati z rury si ho nozom dookola oddelime od plechu a zosunieme na rovnu plochu. Vychladnutim cesto trochu stvrdne.




 
V mlieku rozhabarkujeme zlate klasy, zltok, vanilku a muku a za staleho miesania uvarime hustu kasu. Miesame poctivo, aby nam kasa neprihorela. Kasu nechame vychladnut, obcas premiesame, aby sa nam nevytvorila koza. Maslo vyslahame s praskovym cukrom a vychladnutu kasu v malych mnozstvach zaslahame do masloveho kremu.


Vyslahame si podla navodu praskovu slahacku. Ak sa kolacik rychlo zje, mozete pouzit aj cerstvu  slahackovu smotanu. Ja som pouzila praskovu - polsku, ale akosi moja slahackova vrstva nebola taka pekna vysoka, ako zvycajne.  Na spodny plat cesta natrieme plnku. Na plnku natrieme slahacku a prikryjeme druhym platom cesta.Nad parou rozpustime cokoladu, pridame platok cery na zriedenie cokoladovej polevy.  Nakoniec zakusok  polejeme cokoladovou polevou. Ked je kremes v chladnicke, cesto je trochu tvrdsie, ale ked postoji chvilu na tacke, rozplyva sa na jazyku.




Na zaver mozem konstatovat,ze moja draha polovicka napokon rozhodla  o tomto "normalnom" zakusku  a veru nebola to zla volba:)))))) Nech sa paci, racte si pochutnat.



přečíst celý recept

Podobné recepty

? Neodpovídá tento recept Vašim představám? Nalezli jsem další recepty obsahují podobné ingredience či shodující se částí názvu.

Chute a vône mojej kuchyne

Inteligentný zákusok

30. 4. 2015
Moja mladsia dcerka ma obdarovala touto roztomilou porcelanovou tackou. Rozmyslala som, co by som pripravila, aby som ju mohla pouzit pri foteni. Rozhodne som chcela nieco svetle s jednoduchou strukturou, aby...

permalink: Inteligentný zákusok

toprecepty.cz

Vanilková panna cotta s jahodovo-medovým tataráčkem, ovocným coulis a prachem z pomerančů

11. 5. 2015
Smetana Vanilkový lusk Cukr krystal Želatina Čerstvé jahody Med Citron Mango Mražené jahody Pomeranče Máta PANNA COTTA: Rozpůlíme si vanilkový lusk a dužinu z něj přidáme do smetany společně s luskem, dáme...

permalink: Vanilková panna cotta s jahodovo-medovým tataráčkem, ovocným coulis a prachem z pomerančů

toprecepty.cz

Citronový krémeš

11. 5. 2015
7 vajec 30 dkg cukr písek 10 lžic vlahé vody 20 dkg polohrubej mouky 4 kopcovité lžíce maizeny 1/2 litru krystál cukr 3/4 litru vody 2 citrony 3 žltka plus 10 dkg cukr písek vyšleháme do pěny. Postupně pridávame 10...

permalink: Citronový krémeš

Chute a vône mojej kuchyne

Medový závin

8. 1. 2015
Tieto medove zaviny som piekla tohoto roku prvykrat. Jedla som ich pred par rokmi u mojej tety a uz vtedy som si vypytala recept, ale akosi som nan  pozabudla. Pred dvomi rokmi mi ich pripomenula kolegyna v praci a az...

permalink: Medový závin

Varecha

Recept: Rýchly krémeš (fotorecept)

2. 3. 2015
Mám rada inovované koláčiky a zákusky. Jedným z nich je aj tento krémeš. Odlišuje sa len krájaním a je ohromné, že s nim niet veľa práce a žiadne omrvinky ako to pri krémešoch býva. Mám sama v mojich receptoch tri druhy krémešov, no teraz vedie...

permalink: Recept: Rýchly krémeš (fotorecept)

Kulinářský lexikon 2013 | RSS čtečka, publikace cr8.cz | webdesign cooldesign.cz | sitemap | kodex

Stručně o projektu: Kulinářský lexikon slučuje veřejně dostupné recepty z RSS zdrojů. Máte-li zájem o spolupráci napiště nám zprávu.