Chute a vône mojej kuchyne

Jahodovo-slahackovy zakusok

24. 2. 2013








Jednoducho povedane vyborny zakusok. Jednoduchy  na pripravu  a chutovo  vyborny.  Jemnu  piskotu  pokryva   jahodova  plnka, ktora  je velmi osviezujuca. Vsetko schovane pod bielou prikryvkou zo slahacky. Slahackovu smotanu smom pouzila  cerstvu, ale mozete pouzit aj praskovu slahacku. K jahodovemu kompotu z ktoreho sa robi prostredna, cervena plnka, som pridala  aj trochu jahodoveho sirupu. Okrem ochutenia stavy, sirup splnil aj dalsiu ulohu -  zabezpecil pekne zafarbenie jahodovej plnky. Zakusok skvele vyzera a rovnako skvele chuti. Najlepsie dobre schladeny. z chladnicky. Recept mam od kolegyne a ona od.... atd.. atd. ..... :) Vrele doporucujem vyskusat .....
Ingrediencie:
(na plech 30x40 cm)


4 vajcia
200 g krystaloveho cukru
100 ml oleja
100 ml vody
200 g polohrubej muky
1 prasok do peciva
stipka soli

jahodova masa:
2 jahodove kompoty  ( plechovka 400 ml)
3 zlate klasy
3 PL krystaloveho cukru  ( cukor si regulujte podla svojej chuti)
v pripade potreby cca 100 ml jahodoveho sirupu, prip. vody
2 vanilkove cukre

na ozdobu:
500 ml slahackovej smotany ( alebo 300 ml mlieka a 2 slahacky v prasku)
1 PL praskoveho cukru ( mozno vynechat )

Postup: 
Zltky vyslahame do penista s krystalovym cukrom. Pridame olej, preslahame, pridame vodu, preslahame. Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Bielka vyslahame so stipkou soli a opatrne vmiesame do zltkov. Cesto vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C cca 20 minut. Kontrola spajlou. Cesto nechame vychladnut. Jahody vylejeme z plechovky a popucime ich. Nemixujeme, mali by ostat aj trochu kusky. Vyborne posluzi pucitko na zemiaky.  Odmeriame si 2 jahodove kompoty a doplnime sirupom alebo vodou na celkove mnozstvo  850 ml. Pridame  zlate klasy, vanilkovy cukor, rozmiesame a uvarime hustu kasu. Za obcasneho premiesania nechame vychladnut.  Vychladnutu kasu natrieme na piskotu a odlozime do chladnicky dobre schladit. Slahackovu smotanu vyslahame a natrieme na zakusok. Pokrajame na rezy ( kocky) a prip. mozeme ozdobit cerstvymi jahodami.

Pozn. Nedavno som citala, ze slahackovu smotanu je dobre na 10 minut  pred slahanim vlozit do mraznicky, aby sa dobre vyslahala a dobre drzala tvar. V UK je slahackova smotana taka husta, ze nie je potrebne pridavat ani smetafix , takze neviem posudit tuto radu. Este som nikdy nemala problem, aby som slahackovu smotanu nevyslahala. 





           Dobru chut !
přečíst celý recept

Podobné recepty

? Neodpovídá tento recept Vašim představám? Nalezli jsem další recepty obsahují podobné ingredience či shodující se částí názvu.

Chute a vône mojej kuchyne

Jahodovo-kokosový zákusok

18. 6. 2015
Jahodova sezona je v plnom prude, tak vam ponukam jeden aktualny zakusok v jahodovo-kokosovej kombinacii. Jedna sa o vrstveny zakusok. Spodnu cast ( podlozku ) tvori kokosova vrstva. Na moj vkus by mohla byt trochu hrubsia....

permalink: Jahodovo-kokosový zákusok

Chute a vône mojej kuchyne

Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok

19. 4. 2015
Recept na tento zakusok som priniesla este v roku 2009 z nejakej polskej stranky . Bolo to v case, ked som zacala verejne publikovat recepty na stranke MMB . S tymto receptom je spojenych vela prihod a aj vela patalii...

permalink: Černoškine prsia - makovo-kávový zákusok

Chute a vône mojej kuchyne

Inteligentný zákusok

30. 4. 2015
Moja mladsia dcerka ma obdarovala touto roztomilou porcelanovou tackou. Rozmyslala som, co by som pripravila, aby som ju mohla pouzit pri foteni. Rozhodne som chcela nieco svetle s jednoduchou strukturou, aby...

permalink: Inteligentný zákusok

Chute a vône mojej kuchyne

Nutellová torta s citrónovou penou

7. 4. 2015
Obavala som sa, ze to bude nejaka velmi presladena torta, kedze tam ide vela Nutelly, ale bola som milo prekvapena. Aj ked ja som zastancom toho, ze zakusok ma byt sladky, ale ani ja nemam rada, ked...

permalink: Nutellová torta s citrónovou penou

Chute a vône mojej kuchyne

Makovo-orechový zákusok (bez múky)

28. 10. 2014
Tento zakusok som ochutnala  nedavno, ked sme boli doma na Slovensku . Taketo prekvapenie nam pripravil  dcerkin priatel, ktory  upiekol pre nas tuto dobrotu. Zakusok mi velmi chutil. Okrem vynikajucej...

permalink: Makovo-orechový zákusok (bez múky)

Kulinářský lexikon 2013 | RSS čtečka, publikace cr8.cz | webdesign cooldesign.cz | sitemap | kodex

Stručně o projektu: Kulinářský lexikon slučuje veřejně dostupné recepty z RSS zdrojů. Máte-li zájem o spolupráci napiště nám zprávu.