Chute a vône mojej kuchyne

Jahodovo-slahackovy zakusok

24. 2. 2013








Jednoducho povedane vyborny zakusok. Jednoduchy  na pripravu  a chutovo  vyborny.  Jemnu  piskotu  pokryva   jahodova  plnka, ktora  je velmi osviezujuca. Vsetko schovane pod bielou prikryvkou zo slahacky. Slahackovu smotanu smom pouzila  cerstvu, ale mozete pouzit aj praskovu slahacku. K jahodovemu kompotu z ktoreho sa robi prostredna, cervena plnka, som pridala  aj trochu jahodoveho sirupu. Okrem ochutenia stavy, sirup splnil aj dalsiu ulohu -  zabezpecil pekne zafarbenie jahodovej plnky. Zakusok skvele vyzera a rovnako skvele chuti. Najlepsie dobre schladeny. z chladnicky. Recept mam od kolegyne a ona od.... atd.. atd. ..... :) Vrele doporucujem vyskusat .....
Ingrediencie:
(na plech 30x40 cm)


4 vajcia
200 g krystaloveho cukru
100 ml oleja
100 ml vody
200 g polohrubej muky
1 prasok do peciva
stipka soli

jahodova masa:
2 jahodove kompoty  ( plechovka 400 ml)
3 zlate klasy
3 PL krystaloveho cukru  ( cukor si regulujte podla svojej chuti)
v pripade potreby cca 100 ml jahodoveho sirupu, prip. vody
2 vanilkove cukre

na ozdobu:
500 ml slahackovej smotany ( alebo 300 ml mlieka a 2 slahacky v prasku)
1 PL praskoveho cukru ( mozno vynechat )

Postup: 
Zltky vyslahame do penista s krystalovym cukrom. Pridame olej, preslahame, pridame vodu, preslahame. Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Bielka vyslahame so stipkou soli a opatrne vmiesame do zltkov. Cesto vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C cca 20 minut. Kontrola spajlou. Cesto nechame vychladnut. Jahody vylejeme z plechovky a popucime ich. Nemixujeme, mali by ostat aj trochu kusky. Vyborne posluzi pucitko na zemiaky.  Odmeriame si 2 jahodove kompoty a doplnime sirupom alebo vodou na celkove mnozstvo  850 ml. Pridame  zlate klasy, vanilkovy cukor, rozmiesame a uvarime hustu kasu. Za obcasneho premiesania nechame vychladnut.  Vychladnutu kasu natrieme na piskotu a odlozime do chladnicky dobre schladit. Slahackovu smotanu vyslahame a natrieme na zakusok. Pokrajame na rezy ( kocky) a prip. mozeme ozdobit cerstvymi jahodami.

Pozn. Nedavno som citala, ze slahackovu smotanu je dobre na 10 minut  pred slahanim vlozit do mraznicky, aby sa dobre vyslahala a dobre drzala tvar. V UK je slahackova smotana taka husta, ze nie je potrebne pridavat ani smetafix , takze neviem posudit tuto radu. Este som nikdy nemala problem, aby som slahackovu smotanu nevyslahala. 





           Dobru chut !
přečíst celý recept

Podobné recepty

? Neodpovídá tento recept Vašim představám? Nalezli jsem další recepty obsahují podobné ingredience či shodující se částí názvu.

Varecha

Recept: Banánový sen (fotorecept)

10. 9. 2014
Nie a nie nájsť recept na banánový koláčik podľa mojich predstáv, tak som si ho musela vymyslieť sama. Vyšiel z toho vysoko chutný zákusok - verím, že si pochutíte aj vy! :)

permalink: Recept: Banánový sen (fotorecept)

Chute a vône mojej kuchyne

Karamelový zákusok na oplátke

23. 6. 2014
Tento zakusok peciem uz takmer tridsat rokov. Vacsinou ho pripravujem na Vianoce. Je oblubenym zakuskom mojej starsej dcerky a kedze na Vianoce sa snazim  kazdemu upeciet ten jeho NAJ, tak u nas tradicne tento nesmie chybat....

permalink: Karamelový zákusok na oplátke

Chute a vône mojej kuchyne

Malinový cheesecake - Raspberry cheesecake

11. 5. 2014
Toto je ten najlepsi cheesecake aky som kedy jedla. Vyborna chut tvarohoveho kolaca v spojeni s malinovou  slahackou je kombinacia, na ktoru len tak skoro nezabudnete. Zakusok posobi na tanieri...

permalink: Malinový cheesecake - Raspberry cheesecake

Varecha

Recept: Májový dezert (fotorecept)

24. 5. 2014
Výborný zákusok s lístkového cesta, ktorý môžte naplniť rôznym ovocím a vyzerá ako z cukrárne. Pre názov ma nenapadlo nič lepšie ako aktuálny mesiac.

permalink: Recept: Májový dezert (fotorecept)

Chute a vône mojej kuchyne

Jahodovo-pudingový zákusok

31. 3. 2014
Tento zakusok som pred niekolkymi rokmi objavila na  nejakej polskej stranke. Povodny recept bol na jablka v pudingovej plnke. Mozno preto mal taky srandovny nazov -  Svokrin usmev....

permalink: Jahodovo-pudingový zákusok

štítky: sladkéjahodypuding
Kulinářský lexikon 2013 | RSS čtečka, publikace cr8.cz | webdesign cooldesign.cz | sitemap | kodex

Stručně o projektu: Kulinářský lexikon slučuje veřejně dostupné recepty z RSS zdrojů. Máte-li zájem o spolupráci napiště nám zprávu.